Vuslat
DOĞAN SABANCI

VAKIF YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ

Vuslat Doğan Sabancı, iş dünyasının önderlerinden ve bir hayırsever olarak insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ifade özgürlüğü alanlarında ülkemizde ve dünyada ileri gelen seslerden biridir.

Türkiye'nin lider gazete grubu olan Hürriyet Yayıncılık’ta 2004-2008 yılları arasında CEO ve 2008-2018 arasında Yönetim Kurulu Başkanı olmak üzere, 22 sene hizmet vermiştir. Doğan Ailesi’nin medya ile ilgili tüm faaliyetlerini sonlandırması ile beraber, Mayıs 2018’de bu görevden ayrılmıştır.

Doğan Sabancı'nın liderliği altında Hürriyet sadece Türkiye'deki en büyük ve etkili gazete haline gelmekle kalmadı, aynı zamanda ülkenin en büyük dijital içerik şirketi de oldu. Kendisinin görevden ayrılmasından önce her iki Türk internet kullanıcısından biri Hürriyet'in çevrimiçi içeriğiyle her gün etkileşime giriyordu; bu oran diğer bütün dijital şirketlerden yüksekti. Türkiye’nin en büyük çevrimiçi gayrimenkul sitesi olan Hürriyet Emlak’a faaliyetlerine başladığı dönemde liderlik etmiş olan Doğan Sabancı halen bu platformun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte olup, hayatına Hürriyet gazetesindeki ilanlar olarak başlayan platform bugün Türkiye’nin en büyük emlak sitesidir.

Bu üst düzey dijital dönüşüme liderlik etmenin yanı sıra, Doğan Sabancı aynı zamanda gazetenin editoryal bakışında toplumsal cinsiyet eşitliği, azınlık hakları gibi konuların gündemde tutulmasını sağlamış ve hukuk ile toplumsal algının da bu alanda ilerlemesine katkıda bulunmuştur.

2004’ten beri önemli bir sosyal değişim ve farkındalığa yön veren, “Aile İçi Şiddete Son” kampanyası, Doğan Sabancı'nın pozitif toplumsal dönüşüm için medyayı kullanma çabalarının ilk örneklerindendir. Kampanya Ekim 2006'da Birleşmiş Milletler tarafından Büyük Ödül’e layık bulunmuş ve Avrupa Akdeniz Parlamenterler Birliği Kadın Hakları Komisyonu raporunda örnek olarak sunulmuştur.

Doğan Sabancı, kadınların politikada güçlenmeleri için 42 sivil toplum kurumunun işbirliği ile “Haklı Kadın Platformu”nu hayata geçirmiştir. Söz konusu platform, kadınların politika, iş dünyası ve sosyal hayatta eşit temsil edilmeleri için çalışmaktadır. Doğan Sabancı aynı zamanda Grameen Bank'ın önemli bir mikro kredi projesine verdiği desteklerle de Türkiye'de kadınların ekonomik olarak güçlenmelerine katkı sunmaktadır.

Gazetecilik, medya ve sivil toplum liderliği alanında 20 yıllık deneyime sahip olan Doğan Sabancı, şiddetlenen sosyal, ekonomik ve politik bölünmelerin ortasında anlamlı tartışmalar düzenlemek adına, alternatif kanallar araştırma gereği hissetmiştir. Kendisi halihazırda bu amaçla, sanat ve hikaye anlatıcılığı, kültürel girişimcilik, araştırma ve politika ortaklıkları kanalıyla "kendi içinde ve ötekiyle" sahici bağlantılar geliştirmeye yönelik küresel bir inisiyatif olan V Vakfı'nı hayata geçirme çalışmalarını sürdürmektedir.

Son dönemde Doğan Sabancı, İslam gibi çetin konularda aktif bir biçimde daha verimli tartışmalar düzenlemekte ve bu bağlamda medyanın rolü üzerinde durmaktadır. Söz konusu çabalar doğrultusunda Doğan Sabancı, Atlantic Council ile birlikte "İslamofobi: Efsaneleri Aşmak ve Daha Verimli Bir Tartışma Gerçekleştirmek" başlıklı panele evsahipliği etmiştir. Kendisi ayrıca Columbia Üniversitesi'ndeki Dünya Lider Forumu'nda "İslam'a Dair Daha Verimli Bir Tartışma Yürütmek: Medyanın Rolü" başlıklı konuşmayı yapmıştır.

Önde gelen bir kanaat lideri olan Doğan Sabancı, farklı platformlarda sürekli olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ni savunmaktadır. Columbia Üniversitesi kampüsünde, medyadaki toplumsal cinsiyet meselelerine dair "Kadınlar ve Medya: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" başlıklı konuşmayı yapmıştır.

Doğan Sabancı, Hürriyet’ten önce The New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinde çalışmış, buralarda Asian Business World News Channel (Asya İş Dünyası Haber Kanalı) ve Journal'ın Latin Amerika baskısının oluşumunda rol almıştır. Bilkent Üniversitesi’nden Ekonomi alanında lisans ve Columbia Üniversitesi’nden Uluslararası Medya ve İletişim alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.

Doğan Sabancı halihazırda, Türkiye’nin en büyük kurumlarından olup akaryakıt ürünleri dağıtımı, elektrik üretimi ve ticareti, otomotiv ticareti ve pazarlaması, endüstri, finans ve yatırım, internet, gayrimenkul yatırımcılığı, eğlence ve medya, turizm ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösteren Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.'de Yönetim Kurulu Üyesi'dir.

Doğan Sabancı, küresel çapta düşünce ve medya özgürlüğünü savunan Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) ömür boyu onursal Yönetim Kurulu Üyesi ve Columbia Üniversitesi'nin Global Merkezler Danışma Kurulu ve Columbia Global Liderlik Konseyi üyesidir.

Doğan Sabancı ayrıca Türkiye'de girişimciliği teşvik eden Endeavor Türkiye’nin kurucu üyesi ve Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) yönetim kurulu üyesidir.

YÖNETİM KURULU