2024

Aydın Doğan Vakfı’nın, ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ projesi için hazırladığı İhtiyaç Analizi Raporu Yayınlandı

Aydın Doğan Vakfı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyal İçerme ve Gençlik Alanında Çalışan Hak Temelli STK'lara Destek Hibe Programı kapsamında uygulamaya alınan “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” projesi kapsamında, Türkiye'deki genç kadınlar ve kız çocuklarının güçlenme süreçlerini kapsamlı bir şekilde inceleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik, sosyal, politik güçlenme ve liderlik gibi alanlarda karşılaşılan zorlukları ve fırsatları belirlemeyi amaçlayan bir ihtiyaç analizi hazırlanmıştır.

Dissensus Araştırma tarafından yürütülen bu analiz, Türkiye'deki kadınların güçlenmesine yönelik stratejik adımların atılmasında önemli bir rehber niteliği taşımaktadır. İhtiyaç Analizi, dünyada ve Türkiye’de kız çocukları ve genç kadınların güçlenmeleri ve liderlik becerilerinin gelişimi üzerine yapılan literatür incelemeleri ile başlamış, ardından saha çalışmalarından elde edilen bulgularla değerlendirilmiştir. Bu çalışmalar, hem nicel hem de nitel yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmalarında ‘Anket’, ‘Odak Grup Çalışmaları’ ve ‘Derinlemesine Mülakat’ yöntemleri ile veriler toplanmıştır.

Anket çalışmasında, 18 yaş ve üstü genç kadınlar ile Türkiye'deki STK'larla toplam 2614 anket yapılmıştır; bu anketlerin 2304'ü genç kadınlarla, 310'u ise STK'larla gerçekleştirilmiştir. Odak grup çalışmaları, 18 yaş altı kız çocukları, 18 yaş ve üstü genç kadınlar ve STK temsilcileri ile birer kez düzenlenmiştir. Ayrıca, 18 yaş altı kız çocuklarıyla 4, 18 yaş ve üstü genç kadınlarla 6 ve STK temsilcileri ile 10 derinlemesine mülakat yapılmıştır.

İhtiyaç Analizi raporu için yapılan literatür araştırmaları ve saha araştırmalarından ortaya çıkan veriler değerlendirilerek, bu kapsamlı rapor hazırlanmıştır. Bu raporun, toplumsal cinsiyet eşitliği ve genç kadınların güçlenmesi alanında çalışan STK’lar için son derece değerli bir kaynak olacağına inanılmaktadır. İhtiyaç Analizinin, ilgili kuruluşların stratejik planlamalarına rehberlik etmesi ve kız çocukları ile genç kadınların liderlik yolculuklarında önemli bir fark yaratması düşünülmektedir.

İlgili rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.

TÜM HABERLER