TAMAM

Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar

Her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü'nün 2.’si 1998 yılında "Sosyal ve Beşeri Bilimler" alanında Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar'a veridi.

D

Prof. Dr. Metin Heper, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, Prof. Dr. Merih Celasun, Prof. Dr. Ufuk Esin, Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Arda Denkel, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Zafer Toprak, Prof. Dr. Mübeccel Kıray ve Prof. Dr. Murat Sertel’den oluşan Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu tarafından “Sinan’ın Sanatı ve Selimiye ” adlı kitabında Mimar Sinan’ın şahsında ve eserinde Osmanlı gerçeğinin, İslam ve Türk sanatının, 15 ve 16’ncı yüzyılın Avrupası için ne denli önemli olduğunu vurgulaması, Sinan’ın sanatçı kimliği, sanatının içeriği, konumu ve anlamı, yarattığı mimarinin dünya sanat tarihi içindeki yeri gibi sorunsalları büyük bir ustalıkla yorumlaması nedeniyle Prof. Dr. Doğan Kuban ve İkinci Dünya Savaşı sonrası sosyal ve beşeri bilimlerdeki birikimini tarihselleştiren disiplinler arası çalışması “21. Yüzyıl’da Türkiye” kitabında Türkiye’nin bugününü anlamaya ve yarınını kurgulamaya yönelik bir birikimin oluşturulması, Türkiye’yi dış göstergeler ışığında bir konuma oturtarak ülke içi dinamikleri ve demokratikleşme sürecini eleştirel bir açıdan ele alarak bu süreçte bireyin rolünü gündeme getirmesi nedeniyle Prof. Dr. Emre Kongar ödüle değer görüldü