Sinema: Şener Şen

2019

Aydın Doğan Vakfı tarafından, her yıl kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında, başarıya ulaşmış kişileri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen ve Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen ‘Aydın Doğan Ödülü’, bu yıl 12 Nisan Cuma akşamı gerçekleşen ödül töreniyle Sinema alanında Şener Şen’e verildi.

Aydın Doğan Vakfı tarafından, toplumun kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmeye katkı sağlamak amacıyla 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü, bu yıl ‘Sinema’ alanında usta sanatçı Şener Şen’e takdim edildi. Şen, sinema, medya, iş ve siyaset dünyasından birçok davetlinin hazır bulunduğu bir törende, Aydın Doğan Ödülü’nü Aydın Doğan Vakfı Kurucusu, Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden aldı.

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, 2019 Aydın Doğan Ödülü’nün, “Türk Sinemasında farklı dönem ve ekollere yayılmış olarak, yalnızca başrolleriyle yıldızlaşmayan aynı zamanda canlandırıldığı dönemlerde toplumun genelinin yalın tasvirleri olan karakterleri de başarıyla canlandıran bir karakter oyuncusu olması, Türk Sinemasının en zor dönemlerinde yer aldığı özgün yapımlarla sinemamızın sürdürülebilir geleceğinde derin izler bırakan, canlandırdığı rollerin işaret ettiği kişilik yapılarından bağımsız; samimi, halkın içinden gelen, topluma yabancılaşmamış rolleriyle toplumsal hafızamıza kazınan değerli bir yetenek oluşu; hep saygınlığı ve sevilen bir kişi olması ile öne çıkan ve aldığı ödüller ile ulusal ve uluslararası alandaki başarılarıyla genç kuşaklara örnek olması” nedeniyle Şener Şen’e verilmesini kararlaştırmıştı.

Hanzade Doğan Boyner: “Şener Şen, Türk sinemasının her dönemine ve ekolüne imzasını altın harflerle yazdırmıştır”

Törende bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Şener Şen’in bazen kahkahalarla güldüren bazen de üzerinde derin derin düşündüren karakterlere hayat veren bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, “Ustaların ustası Şener Şen, Türk sinemasının her dönemine ve ekolüne imzasını altın harflerle yazdırmıştır. Genç sinema sanatçılarına her rolüyle ilham vermiştir. Sanatını müthiş bir titizlikle ve ciddiyetle icra etmiştir. Canlandırdığı karakterleri unutulmaz kılmış, ülkemiz insanının tüm samimi duygularını beyaz perdeye taşımıştır. Oynadığı her karakter Türk toplumunun kolektif hafızasında çok önemli bir yer almıştır. Şener Şen üstün yetenekli bir sanatçıdır ve aynı zamanda örnek alınacak bir sanatçı duruşuna sahiptir." dedi.

Doğan Boyner: “İdeallerine ve iyi filme duyduğu tutkuya uygun bulduğu rolleri seçmiş, en önemlisi de insanların sevgi ve saygı içerisinde yaşamasına katkı sağlayacak işlerde yer almıştır. Türk halkının gönlünde unutulmaz bir yere sahip olan Şener Şen’e Vakıf olarak Aydın Doğan Ödülü’nü takdim etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.

23. Aydın Doğan Ödülü’ne değer bulunan Türk Sinemasının efsane ismi Şener Şen de törende yaptığı konuşmada: “Oyunculuk tuhaf bir meslek. Diğer insanlar tek bir karakterle bütün hayatı sürdürürken oyuncuda bir farklılık var. İstediğinizi yapabiliyorsunuz. Zengin olabiliyorsunuz, fakir olabiliyorsunuz, serseri olabiliyorsunuz, iyi olabiliyorsunuz, kötü olabiliyorsunuz… Benim belki bu mesleği tutkuyla yapmamdaki en önemli etken; hayatı daha nasıl anlamlı ve renkli bir hale getiririmin çaresini oyunculukta bulmam. Mesela son filmimde zengin bir iş adamını oynuyorum, hala devam eden tiyatro oyunumda ise zengin bir adama hizmet eden aşçıyı oynuyorum.” dedi. Ayrıca oyunculuk başarıları sonucu ödüllendirilmenin ayrı bir keyif olduğunun altını çizen Şener Şen, Aydın Doğan Vakfı’na ve geceye katılan davetlilere teşekkür etti.