21. Aydın Doğan Ödülü’nün Sahibi Neş’e Erdok

11 Mayıs 2017 tarihinde oluşturuldu

Aydın Doğan Vakfı tarafından, kültür, sanat, edebiyat, bilim eserlerini, yaratıcılarının kişiliğinde ödüllendirmek amacıyla verilen ‘Aydın Doğan Ödülü’ne, bu yıl ressam Neş’e Erdok layık görüldü.

Aydın Doğan Vakfı tarafından, 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü bu yıl figüratif anlatımıyla Türk çağdaş resim sanatının öncüleri arasında yer alan Neş’e Erdok’a verildi.

Neş’e Erdok’a ödülü, 9 Mayıs 2017 Salı günü İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen törenle takdim edildi.

Hanzade Doğan Boyner: “Neş’e Erdok, kadın ressamlar damarını güçlendiren ve onsuz resim tarihini yazamayacağımız bir sanatçıdır.”

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapana Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner; “Aydın Doğan Vakfı olarak bu yılki ödülümüzün konusunu belirlerken resim sanatını gündeme getirmek, yaratıcılığı görünür kılmak ve gelecek kuşakları özendirmek istedik. Neş’e Erdok’un şahsında ve kişiliğinde rol modelimizi bulduk. Aydın Doğan Vakfı’nın 21. ödülünü kendisine vermekten büyük onur ve mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Neş’e Erdok’un, Cumhuriyet sonrasındaki kadın ressamlar damarını güçlendiren, onun içini ve içeriğini çağdaş ve modern bir düzeye taşıyan ve onsuz resim tarihini yazamayacağımız bir sanatçı olduğundan bahseden Hanzade Doğan Boyner, sözlerine şöyle devam etti: “Neş’e Erdok yaptığı resimlerle ülkemizin sanat tarihine adını yazdırmış bir kişilik olmanın yanında hem teorik hem uygulamalı çalışmaları ile gençlere ışık tutmuş bir eğitmendir. Toplumlar kültürel değerlerine sahip çıktıları, sanatın gelişiminin önünü açtıkları sürece ilerleyebilirler. Sanat, bireyin özgür ifadesini ve özgür düşünebilmesini sağlayan en önemli araçtır. Hayallerinin peşinde koşan bir gençlik arzuluyorsak sanatı özgür kılmaktan başka çaremiz yok.”

Neş’e Erdok: “Bu ödül bana hayatımın son döneminde gelen çok güzel ve anlamlı bir ödül”

Ödülünü Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden alan Neş’e Erdok, yaptığı konuşmada; “Ressamlar çok konuşmaya alışkın değildir, bizim sanatımız sessiz bir sanat... Ressamların sesini duymak için müzelere, sergilere ya da resimseverlerin evlerindeki resimlere bakabilirsiniz. Bu ödül bana hayatımın son döneminde gelen çok güzel ve anlamlı bir ödül. Bunun için Aydın Doğan Vakfı’na ve Seçici Kurul’a çok teşekkür ediyorum, onur duydum.” diyerek duygularını ifade etti.

Ödül töreninde, solistlik kariyerine 11 yaşında Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde çalarak başlayan, ünlü şeflere verdiği konserlerle gündeme gelen genç ve yetenekli keman sanatçısı Gamze Erengönül dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattı. Gamze Erengönül’e Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın değerli piyanist ve hocalarından Melin Molla eşlik etti.

Prof. Neş’e Erdok kimdir?

Üsküdar, İstanbul doğumlu olan Neş’e Erdok, 1963 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü Neşet Günal Atölyesi`nden mezun oldu. 1964-1966 yıllarında Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Resim ve Heykel Sergilerine katıldı. 1965-66 yıllarında Madrid’te Escuela Central de Idiomas’ta ve Escuela Diplomatica’da İspanyol Dili, Edabiyatı, Uygarlığı ve Sanat Tarihi üzerine çalışmalar yaptı. 1967 yılında “Yabancı Memleketlerde Resim Öğrenimi” yaptırılmak üzere açılan yarışmayı kazanarak Fransa’ya gitti. 1969 yılında Paris Cinema Studio 28’de gerçekleştirilen Atelier Chaplain Midy sergisine; 1970 yılında Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, Ateliers D’Arts Plastiques, Galerie d’Orly, Aeroport Paris sergilerine katıldı. Aynı yıl İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde asistan adaylığına atandı ve Neşet Günal Atölyesi’nde görevlendirildi. 1972’de İstanbul’a dönen Erdok, 1973 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi “90. Yıl Öğretim Üyeleri Sergisi”ne katıldı. 1974 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde ilk kişisel sergisini Paris’te yaptığı resimlerle açtı. 1975’te özel galerilerle ilk çalışmalara başladı, 1978 yılında ise eserleri yurt dışına ilk kez sergilenmeye başladı. 1979’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde düzenlenen “Yeni Eğilimler Sergisi”ne katılarak Başarı Ödülü kazandı. Bir yıl sonra XIV. DYO Resim Sergisine katılarak mansiyon aldı ve “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” başlığı ile Vakko tarafından gerçekleştirilen resim yarışmasında büyük ödülü kazandı. 1980 yılında Profesörler Kurulunca Resim Atölyeleri Kürsüsü’ne “Eylemli Doçent” ve 1990 yılında Profesör olarak atandığı Mimar Sinan Üniversitesi’nde 1990-2008 yılları arasında Resim Bölümü’nde Resim Atölyesi öğretim üyesi olarak çalıştı. Ankara Resim Heykel Müzesi’nde düzenlenen Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 50. yıldönümü dolayısıyla Türk kadın sanatçıların eserlerinden oluşan sergiye ve “Çağlar Boyu Anadolu’da Kadın” sergileri kapsamındaki “Cumhuriyetten Günümüze Kadın Sanatçılar” sergisine katıldı. Jean Rudel’in “Technique de la Painture” isimli kitabını “Resim Tekniği” başlığı ile çevirerek dilimize kazandırdı. 2006 yılında XVI. Tüyap Sanat Fuarı’nda “Onur Sanatçısı Ödülü”ne layık görüldü. 2011 yılında İstanbul Modern Sanatlar Müzesi’nde düzenlenen “Hayal ve Hakikat” isimli sergiye katıldı.

Aralarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi, Norton Simon Müzesi’nin de bulunduğu, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunan sanatçı, bugüne kadar 100’ü aşkın karma sergide yer almıştır.

Geçmişten günümüze Aydın Doğan Ödülü

Ülkemizde kültür, sanat, edebiyat, bilim eserlerini yaratıcılarının kişiliğinde ödüllendirmek ve çeşitli dallarda verilen uğraşlara ve özveriye dikkat çekmek amacıyla, bugüne kadar birçok kişi ve kurum Aydın Doğan Ödülü’ne değer görüldü. Aydın Doğan Ödülü, bundan sonraki dönemde de ulusal ve uluslararası platformda övgü kazananları, mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarılar doğrultusunda ödüllendirmeye devam etmeyi amaçlıyor.

1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman - Adalet Ağaoğlu
1998 Aydın Doğan Ödülü: Sosyal ve Beşeri Bilimler - Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar
1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar - Ara Güler
2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir - Melih Cevdet Anday