1997 yılı Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu; Vedat Günyol, Adnan Benk, Cevat Çapan, Doç. Dr. Nüket Esen, Talat S. Halman, Doğan Hızlan, Zeynep Kerman, Fethi Naci, Zeynep Oral, Şara Sayın ve Prof. Dr. Tahsin Yücel’den oluştu.

Adalet Ağaoğlu
1929’da Nallıhan’da doğdu. Ankara Üniversitesi DTCF Fransız Dili ve Edebiyatını bitirdi.1950 ve 60’lı yıllarda tiyatro ve radyo çalışmalarına ağırlık verdi. Bu dönemde kaleme aldığı radyo oyunlarından “Yaşamak“, Fransız Radyosunda yayımlandı. Üç kısa oyununu içeren “Üç Oyun“ adlı yapıtına ise 1974 TDK Tiyatro Ödülü verildi. 1970’li yıllarda roman ve öykü yazarı kimliği ile öne çıktı.1973’te yayımlanan ilk romanı “Ölmeye Yatmak“tan başlayarak tüm yapıtları yoğun tartışmalara konu oldu. Bu romanı daha sonra Bir Düğün Gecesi (1979; Orhan Kemal Roman Armağanı, Madaralı Roman Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü) ve Hayır (1987) ile birlikte üçleme oluşturdu.

1991’de “Çok Uzak - Fazla Yakın”la Türkiye İş Bankası Büyük Ödülüne layık görüldü.1992’de ise “Duvar Öyküsü” adlı ilk gençlik oyunu günışığına çıktı.1996’da Toplu Oyunları yayımlayan Ağaoğlu’nun deneme ve değini yazıları Geçerken (1986), Karşılaşmalar (1993) ve Başka Karşılaşmalar (1996) adlı kitaplarında topladı.