1999 yılında Görsel Sanatlar dalında verilmesi kararlaştırılan Aydın Doğan Ödülü’ne; fotoğraf alanında 1950’lerin başlarında yaptığı özgün çalışmaları, insana ve evrensel olarak paylaşılabilecek konulara getirdiği özgün bakış, duyarlık ve yenilikler, kendi kuşağı içinde dünyada öne çıkmış fotoğrafçıların düzeyinde verdiği yapıtları, Türk fotoğrafçılığını dünya platformuna taşıması, sanatından hiçbir zaman ödün vermemesi ve yeni kuşak fotoğrafçılara öncü olması nedeniyle Ara Güler değer görüldü.

1999 yılı Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu; Şakir Eczacıbaşı, Prof. Dr. Ali Akay, Alev Ebüzziya, Prof. Dr. Jale Erzen, Prof. Meriç Hızal, Doğan Hızlan ve Prof. Hüsamettin Koçan’dan oluştu.

Ara Güler
1928 yılında İstanbul’da doğdu. Gazetecilik yaşamına 1950’de başlayan sanatçı aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam ediyordu.

1961 yılına kadar Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı.1956 yılında Time & Life Türkiye’de büro açınca bu yayın grubunun Yakındoğu muhabirliğini, 1958’de Paris Match ve Der Stern dergilerinin Yakındoğu foto muhabirliğini üstlen6di.

1961 yılında İngiltere’de yayınlanan Photography Annual sanatçıyı dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. 1962 yılında Almanya’da az sanatçıya verilen Master of Leica unvanını kazandı.

Picasso’nun 90. yaş günü için üç dilde hazırlanan kitabın kapak fotoğrafı sanatçı tarafından hazırlandı. Bertrand Russel, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi pek çok ünlüyle röportajlar yaptı, fotoğraflarını çekti. Birçok kitabın kapak fotoğraflarını hazırlayan Güler dünyanın en ünlü fotoğraf sanatçılarıyla çalıştı. Yayınlanmış kitaplarından bazıları; Living In Turkey, Turkish Style, Eski İstanbul Anıları, Bir Devir Böyle Geçti Kalanlara Selam Olsun, Yitirilmiş Renkler, Yüzlerinde Yeryüzü, Babıali’den Sonra Yaşayacağız. Otuzdan fazla kişisel ve karma sergi açan sanatçının fotoğraflarının bir bölümü Paris’te, ABD’de ve Almanya’da sergilenmektedir.