2006 yılında Resim dalında verilmesi kararlaştırılan Aydın Doğan Ödülü’ne, sanatının başından bu yana izlediği inançlı, kararlı ve aynı zamanda çağdaşlık ölçütlerine açık sanatçı tutumu, pentür değerlerine öncülük veren dikkat çekici eğilimi nedeniyle Adnan Varınca değer görüldü.

2006 yılı Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu; Prof. Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Ferit Edgü, Prof. Neşe Erdok, Mehmet Ergüven, Prof. Dr. Turan Erol, Prof. Dr. Jale Erzen, Prof. Dr. Semra Germaner, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Prof. Dr. Kaya Özsezgin’den oluştu.

Adnan Varınca
1918 yılında İstanbul’da doğan Varınca, 1933’te St. Joseph Lisesi’nin orta kısmını, 1938’de de Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde Leopold Lèvy ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun atölyelerinde eğitimini sürdüren Varınca, 1948’de Akademi’den mezun oldu.

1949 - 1956 arasında ortaöğretim kurumlarında resim öğretmenliği yaptı. İlk kişisel sergisini 1949 yılında İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nde açtı. 1957 ile 1973 yılları arasında Paris’te resim çalışmalarını sürdüren sanatçı, Paris’teki Türk ressamların Güzel Sanatlar Akademisi’nde açtığı sergilere katıldı.

Besançon’da “Altı Türk Ressamı” sergisine de katılan ve 1973’te İstanbul’a dönen Varınca, 1975’te İstanbul Belediyesi Şehir Galerisi’nde toplu yapıtlarını sergiledi. Çok sayıda kişisel ve karma sergide yer alan Varınca, 1980’de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü Turan Erol ile paylaştı.