2010 yılında Sinema dalında verilmesi kararlaştırılan Aydın Doğan Ödülü’ne; Türk Sinemasının yakın zamandaki büyük atılımının önde gelen isimlerinden biri olması, sinemamızın son yıllardaki kimlik arayışının tüm dünyanın dikkatini çeken çarpıcı örneklerini vermesi, aldığı ödüller ve kazandığı başarıyla genç kuşaklara örnek olması gibi nedenlerle Nuri Bilge Ceylan değer görülmüştür.

2010 yılı Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu; Doğan Hızlan, Tarık Akan, Mithat Alam, Tevfik Başer, Atilla Dorsay, Prof. Dr. Oğuz Onaran, Murat Özer, Prof. Dr. Sami Şekeroğlu ve Azize Tan’dan oluştu.

Nuri Bilge Ceylan
1959 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Nuri Bilge Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde sinema yüksek lisansı yaptı. Yaptığı dört filmin de yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlenen Ceylan, sinemaya ''Koza" adlı kısa filmiyle adımını attı. Ardından 1997'de "Kasaba" filmini, 1999 yılında da "Mayıs Sıkıntısı"nı çekti.

56. Cannes Film Festivali'nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan'ın 2002 yapımlı dram filmi "Uzak", Altın Palmiye'den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü'nü (‘Grand Prix') aldı. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan filmin başrol oyuncuları Muzaffer Özdemir ve talihsiz bir trafik kazasında kaybettiğimiz Mehmet Emin Toprak da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü paylaşarak büyük bir başarıya imza attılar.

Uzak'ın Büyük Jüri Ödülü Ceylan'a İngilizlerin dünya çapındaki pop starı Sting tarafından verildi. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan Muzaffer Özdemir ile Mehmet Emin Toprak da En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini paylaştı.

Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Ceylan'ın o güne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film, dijital görüntü teknolojisiyle kotarıldı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan'ın kendisinin üstlenmediği ilk filmi olma özelliğini kazandı. Filmin bir diğer önemli özelliği ise, Nuri Bilge Ceylan'ın bu kez kamera önüne de geçerek, eşi Ebru Ceylan'la başrolleri paylaşmış olmasıdır.

2008 Cannes Film Festivali'nde küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi.