Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen ve 18 yıldır kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi her yıl farklı alanlarda, alanının en saygın, tanınmış, ülkesine, dünyaya ve insanlığa katkılarda bulunmuş, mesleğinin zirvesindeki, kendilerini yaratıcılığa adamış kişileri ödüllendirme amacı taşıyan Aydın Doğan Ödülü’nün Ödül Töreni 17 Nisan 2014 Perşembe günü saat 19.30’da Hilton Oteli Şadırvan ve Balo Salonu’nda yapıldı.

Vakıf Yönetim Kurulu Aydın Doğan Vakfı’nın kurucusu adına 1996 yılından bu yana düzenlediği Aydın Doğan Ödülü’nün, 2014 yılında “Fotoğraf” alanında verilmesine karar verdi.

Bu yıl Fotoğraf alanında verilen Aydın Doğan Ödülü’nün, Doğan Hızlan (Başkan), Ersin Alok, Ozan Bilgiseren, Güler Ertan, Kamil Fırat, Ara Güler, Sabit Kalfagil, Sebati Karakurt, İzzet Keribar ve Engin Özendes’ten oluşan Seçiciler Kurulu 13 Mart 2014 Perşembe günü, yaptığı toplantıda 1950’li yıllardan bu yana fotoğraftaki sürekliliği, güncel yaşamın belgelenmesindeki “dil tutarlılığı” ve Cumhuriyet Türkiye’sinin görsel belleğine katkılarından dolayı Ozan Sağdıç’ı “Fotoğraf” alanında Aydın Doğan Ödülü’ne değer görmüştür.

Seçiciler Kurulu ayrıca, fotoğraf alanında yaptığı hizmetlerden dolayı da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’ne hizmet ödülü verilmesine karar verdi.

Ozan Sağdıç’ın Özgeçmişi
1934 yılının son günü Burhaniye’nin Pelitköy’ünde doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yılları Edremit’te geçti. Ortaokulu İzmir’de, liseyi ise İstanbul’da yatılı olarak okudu. İlk fotoğraf makinasına 1953 yılında lise son sınıfta kavuştu.1955 yılında ‘İstanbul Umum Fotoğrafçılar Derneği’ sekreteri oldu. Bu sayede İstanbul’daki dönemin bütün stüdyo fotoğrafçılarıyla tanışma fırsatını buldu. Aynı yıllarda karikatür ile de uğraştı. 1956 yılında haftalık Hayat dergisini çıkaran ekibin dikkatini çekti, foto muhabiri olarak “Babıali’ye katıldı”. Derginin 1960 yılında açılan Ankara bürosuna kendi isteğiyle atandı. Gazetecilik yaşamını bu tarihten sonra Başkentte sürdürdü. Türkiye’de ilk yerli fotoromanları yaparak bu konuda bir ilke imza attı. 1963’den itibaren, asıl görevinin yanı sıra, Devlet Tiyatroları’nın sahne fotoğraflarını da çekmeye başladı. Ayrıca bu kurumun dergi hazırlık çalışmalarında bulundu, grafik tasası taşıyan ilk afişlerini yaptı. Bu arada kitap ve yayın kapakları üzerinde çağdaş grafik anlayışa uygun örnekler verdi. Turizm Bakanlığı’nın tanıtıcı yayınlarına büyük ölçüde katkı sağladı. Yabancı basın için röportajlar yaptı. 1964 yılında kısa bir süre için ASMP (American Society of Magazine Photographers) üyeliğinde bulundu. Bugüne değin yaklaşık 50 kadar kişisel sergi gerçekleştirdi. Ödüller aldı ve seçici kurul üyelikleri yaptı. Müzikle senkronlu diaporama gösterileri sundu. Kapadokya, Aydın, Kuşadası, Hacıbektaş, Diyarbakır, Bayburt gibi kimi kent ya da yöreleri tanıtan rehber niteliğinde yayınlar ile TRT Kurumu için 23 Nisan Dünya Çocuk şenliğini konu alan ‘Dünyanın Bütün Çiçekleri’, Ankara Büyük Şehir Belediyesi için, ‘Bir Zamanlar Ankara’ adlı prestij kitaplarını hazırladı. Şiir çalışmalarını ‘Çağla Çağı’ adlı bir kitapta topladı. Ömer Hayyam’a ait 700, Mevlana’ya ait 2200 rubai’yi Türkçeye kazandırdı. Sadi’nin ‘Bostan’ının Türkçe manzum uyarlamasını yaptı. Nasrettin Hoca’nın tüm fıkralarını ve Bektaşi fıkralarını manzum olarak yazdı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde fotoğraf sanatı ile ilgili dersler verdi. Türk Fotoğrafçılığına yapmış olduğu katkılardan dolayı, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) tarafından onur üyeliğine alındı, Fotoğraf Sanatı Kurumu’nun kurucu üyeleri arasında yer aldı. Halen AFSAD, FSK, BUFSAD gibi fotoğraf derneklerinin onursal üyesidir. En son Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından da onurlandırıldı. 1985 yılında Sanat Kurumu tarafından ilk kez Jüri Özel Ödülü ile ödüllendirilen fotoğraf sanatçısıydı. Devlet Sanatçısı unvanının fotoğraf sanatına da yaygınlaştırılması sırasında akla gelen ilk isim oldu. TSE, TKV ve kimi özel kuruluşlarda sanat danışmanlıklarında bulundu, Unesco Milli Komisyonu Kültür Komitesi ve Kültür Bakanlığı Sanat Danışma Kurulu Üyeliklerine seçildi.