Türk Halk Müziği: Arif Sağ

2018

1996 yılından bu yana mesleğinde yaratıcı, gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda ülkemizin ve kültürümüzün tanınırlığını artırıcı çalışmalarda bulunan kişilerin ödüllendirildiği, Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Aydın Doğan Ödülü’nün bu yıl verileceği alan ‘Türk Halk Müziği’ olarak belirlendi. Aydın Doğan Vakfı’nın toplumun daha ileriye taşınması, çağdaş bir düzeye ulaştırılması, bunun için de eğitimin desteklenmesi amaçlarına da bağlı olarak Aydın Doğan Ödülü’nün bu yıl, Türk Halk Müziği ve bağlama alanında özgün arayışlarını yoğunlaştırarak sürdürmüş, Anadolu müziğinin dünyaya tanıtılmasına ciddi katkıları olmuş, eğitim çalışmalarıyla yeni kuşakların yetişmesini sağlamış, bağlama çalgısında bir ekol yaratmış sanatçı Arif Sağ’a verildi.

Arif Sağ’a ödülü, 4 Nisan 2018 Çarşamba günü İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen törenle takdim edildi.

Hanzade Doğan Boyner: Arif Sağ, Türk Halk Müziği ve bağlama alanında özgün arayışlarını sürdürerek birçok yeniliğin temsilcisi olmuştur

Kültür Bakanlığı’nın Türk Halk Müziği’nin gelecek kuşaklara en iyi şekilde taşınması için yoğun bir çaba gösterdiğine vurgu yapan Hanzade Doğan Boyner, “Musiki ile ilgili birçok derneğimiz ve kuruluşumuz halk müziğine önemli katkılar sağlıyor.  Konservatuarlarımız öğrenci yetiştiriyor. Sevgili hocalarımız bu alanda fedakarca çalışmalar yapıyor. Elbirliği ile halk müziğimizi canlı tutmak, eserlerimize sahip çıkmak ve bu özgün müziği evrensel boyutlara taşımak hepimizin görevi.  Vakıf olarak bu ortak çabaya küçük bir katkı  yapmaktan mutluluk ve onur duyuyoruz. Türk Halk Müziği denince akıllara ilk gelen isimlerden biri hiç şüphesiz Arif Sağ’dır. Arif Sağ, Türk Halk Müziği ve bağlama alanında özgün arayışlarını sürdürerek birçok yeniliğin temsilcisi olmuştur.” dedi.

Arif Sağ’ın Anadolu müziğinin dünya arenasına taşınmasında büyük bir rol oynadığına dikkat çeken Hanzade Doğan  Boyner sözlerini “Ancak sadece repertuar ve duygu bakımından zenginliklerle dolu usta bir sanatçı olmakla yetinmemiş, İstanbul Devlet Türk Müziği Konservatuarında birçok gence ilham vermiş;  yol göstermiştir. Bu gece, bağlamayı ruhuyla birleştiren sevgili Arif Sağ’a ödülümüzü takdim etmek bana büyük heyecan ve onur veriyor. Kendisine Türk Halk Müziğine kazandırdığı sayısız değerin yanı sıra kültürümüze sahip çıktığı ve bu değerli sanatı farklı kültürlerle tanıştırdığı için kalpten teşekkür ediyorum. Çok değerli Arif Sağ’ı yürekten kutluyor, Türk Halk Müziği’ne ve Türk kültürüne katkılarının uzun yıllar boyunca devam etmesini diliyorum. Sağlıkla kal üstad Arif Sağ …” diyerek tamamladı.

Arif Sağ: Sanatçıların Hepsi İyidir

Ödülünü Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden alan Arif Sağ, yaptığı konuşmada; “Böyle önemli bir ödüle Aydın Doğan Vakfı’nın beni layık görmesi önemli bir mesele. Sanatçıların hepsi iyidir. Hepsinin kendilerine göre meseleleri vardır. Kimisi güzel resim yapar, kimisi güzel şiir yazar, kimisi iyi roman yazar, kimisi iyi müzik yapar. Herkes bir şey yapar ama bunların hepsi sanatçıdır. Ben bu ödülü kabul ederken Aydın Doğan Vakfı’nın bir sivil toplum örgütü olması nedeniyle kabul ettim. Bu nedenle önemli benim için...” dedi.