T.C. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - AFAD

2016

Ulusal ve uluslararası platformda övgü kazanan kişi ve kurumların gösterdikleri başarılar ile kültür, sanat, edebiyat, bilim alanında verilen eserleri, yaratıcılarının kişiliğinde ödüllendiren Aydın Doğan Ödülü, bu yıl, ülkemizdeki önemli bir soruna dikkat çekmek ve bu alanda yapılan çalışmaları ödüllendirmek amacıyla, geleneksel kategorilerin dışına çıkılarak, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kurumuna verildi.

AFAD’a ödülü, 4 Mayıs 2016 Çarşamba günü İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen törenle takdim edildi.

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Hanzade Doğan Boyner; “Aydın Doğan Vakfı olarak 20. kuruluş yılımızda Aydın Doğan Ödülü’nü, insani değerleri yücelten bir kurumumuza vermek istedik ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nı seçtik. Maalesef ki bu seçimin arka planında büyük bir insanlık dramı yatıyor. Suriye’de yıllardır süren iç savaş bu ülke nüfusunun neredeyse yarısını evinden barkından etti. Türkiye, bu dram karşısında adeta cesur bir yürek olarak 3 milyona yakın Suriyeli mülteciye kapılarını açtı, ciddi hiçbir dış katkı almadan kendi imkanlarıyla onlara barınacak bir yuva, sıcak bir aş sağladı. Şu an bu mültecilerden 270 bini AFAD’ın 10 ilimizde kurduğu ve yönettiği barınma merkezlerinde hayatını sürdürüyor. İşte böyle bir ortamda AFAD organizasyonel başarısı, etkin ve insani hizmet becerisiyle bütün dikkatleri üzerine çekti. Bizim amaçlarımızdan biri AFAD’ın bu başarısını hem ülkemizin hem uluslararası kamuoyunun dikkatine sunmak. 2016 Aydın Doğan Ödülü’nün sahibi AFAD’ı, değerli Başkanı Dr. Fuat Oktay’ı ve çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Ödülü AFAD adına teslim alan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay yaptığı konuşmada; AFAD’ın 5 yıl önce kurulmasına rağmen hem ulusal hem uluslararası olmak üzere çok ciddi tecrübeleri olduğunu belirterek, kurumun proje ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konuşmasına, “Türkiye olarak, 5 yılda bile dünyanın en iyi kurumlarını oluşturabilecek ve en büyük krizlerin olduğu ortamda, en rahat şekilde bunları aşabilecek imkanlarımız var; herhangi bir afeti yaşadığımızda tek yürek olabilen bir ülkeyiz.” diyerek devam eden Oktay, “Aydın Doğan Vakfı’nın 20. kuruluş yıldönümünde, bu ödülün ilk defa bir kuruma verilmiş olmasından dolayı jüri üyeleri başta olmak üzere tüm karar vericilere teşekkürlerimi iletiyor ve 20. yılınızı kutluyorum.” dedi.

Bu yıl 20. kuruluş yıldönümünü kutlayan Aydın Doğan Vakfı’nın Yönetim Kurulu, Aydın Doğan Ödülü’nün ülkemizin, rejimin zulmünden ve ülkesinde 5 yıldır devam eden iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeliye kucak açarak sergilediği insani tavrın, önemli bir dış yardım ve katkı almadan hayata geçirilmesinde büyük bir rol oynamış, kısa sürede etkileyici bir organizasyonel kabiliyet ortaya koyarak hizmetler vermiş ve dünyaca örnek gösterilen bir başarı öyküsü sergilemiş olan AFAD’a verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı. Yönetim Kurulu, ayrıca bu ödülün AFAD’ın çalışmalarının toplum ve dış dünya tarafından daha iyi bilinmesi ve anlaşılmasına da katkı sağlayacağına dair inancını da dile getirdi.

Ödül töreninde, müziğin birleştirici gücünün evrensel bir barış elçisi olduğuna inanan üç genç müzisyen tarafından kurulan Trio Pax (Barış Triosu) müzik grubu da zengin repertuarı ile dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattı.