Şiir: Melih Cevdet Anday

2000

2000 yılında Şiir dalında verilmesi kararlaştırılan Aydın Doğan Ödülü’ne; “Yağmurun Altında” adlı kitabı ve bu kitaba kadar 60 yılı aşkın şiir yaşamında Türk şiirine katkısı, şiirini her kitabında ödün vermeden daha ileri bir aşamaya taşımış olması, genç kuşaklara yeni şiir kanalları açan bir şair oluşu da göz önüne alınarak Melih Cevdet Anday değer görüldü.

2000 yılı Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu; Prof. Dr. İnci Enginün, Adalet Ağaoğlu, Mehmet H. Doğan, Prof. Dr. Mustafa Durak, Doç. Dr. Nüket Esen, Prof. Dr. Talat Halman, Doğan Hızlan ve Fethi Naci’den oluştu.

Melih Cevdet Anday
1915 yılında babasının yedek subaylık yaptığı Çanakkale’nin bir köyünde doğdu. Babası Cevdet Bey, edebiyata hevesi nedeniyle önce Edebiyat Fakültesi’ne gitmiş, daha sonra oradan ayrılarak Hukuk Fakültesi’ni bitirmişti. Çocukluğu ailesinin Kadıköy Bahariye’deki üç katlı ahşap evinde geçti. İlkokulu eski Fenerbahçe Stadyumu’nun yanındaki Taş Mektep’te, ortaokulu da onun yanındaki Kadıköy Sultanisi’nde okudu.

İlk şiiri ’Ukde’ 15 Kasım 1936 tarihli Varlık dergisinde yayınlandı. Bu tarihten sonra derginin orta sayfasında Orhan Veli ve Oktay Rıfat ile birlikte 1941’de ’Garip’i oluşturacak şiirleri yayımladı.

Akşam gazetesinin iç sayfa sekreterliğini ve sanat edebiyat sayfasının yapımını üstlenerek yayın dünyasına girdi. Burada da siyasi nedenlerle işine son verilince bir süre Doğan Kardeş Yayınları’nda çalıştı.

1960 yılında Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. O yıldan itibaren vefatına kadar romanları, gezi yazıları ve anılarının yanı sıra denemelerini de bu gazetede yayımladı.

İstanbul Belediye Konservatuarı’nda fonetik diksiyon, LCC tiyatro okulunda mitologya dersleri verdi. 1964 - 1969 yılları arasında TRT Yönetim Kurulu üyeliği, 1979 - 1980 yıllarında da Paris Eğitim Müşavirliği görevlerinde bulunan Melih Cevdet Anday 2002 yılında vefat etmiştir.