Resim: Neş'e Erdok

2017

Aydın Doğan Vakfı tarafından, 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü bu yıl figüratif anlatımıyla Türk çağdaş resim sanatının öncüleri arasında yer alan Neş’e Erdok’a verildi.

Neş’e Erdok’a ödülü, 9 Mayıs 2017 Salı günü İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenen törenle takdim edildi.

Hanzade Doğan Boyner: “Neş’e Erdok, kadın ressamlar damarını güçlendiren ve onsuz resim tarihini yazamayacağımız bir sanatçıdır.”

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapana Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner; “Aydın Doğan Vakfı olarak bu yılki ödülümüzün konusunu belirlerken resim sanatını gündeme getirmek, yaratıcılığı görünür kılmak ve gelecek kuşakları özendirmek istedik. Neş’e Erdok’un şahsında ve kişiliğinde rol modelimizi bulduk. Aydın Doğan Vakfı’nın 21. ödülünü kendisine vermekten büyük onur ve mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Neş’e Erdok’un, Cumhuriyet sonrasındaki kadın ressamlar damarını güçlendiren, onun içini ve içeriğini çağdaş ve modern bir düzeye taşıyan ve onsuz resim tarihini yazamayacağımız bir sanatçı olduğundan bahseden Hanzade Doğan Boyner, sözlerine şöyle devam etti: “Neş’e Erdok yaptığı resimlerle ülkemizin sanat tarihine adını yazdırmış bir kişilik olmanın yanında hem teorik hem uygulamalı çalışmaları ile gençlere ışık tutmuş bir eğitmendir. Toplumlar kültürel değerlerine sahip çıktıları, sanatın gelişiminin önünü açtıkları sürece ilerleyebilirler. Sanat, bireyin özgür ifadesini ve özgür düşünebilmesini sağlayan en önemli araçtır. Hayallerinin peşinde koşan bir gençlik arzuluyorsak sanatı özgür kılmaktan başka çaremiz yok.”

Neş’e Erdok: “Bu ödül bana hayatımın son döneminde gelen çok güzel ve anlamlı bir ödül”

Ödülünü Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın elinden alan Neş’e Erdok, yaptığı konuşmada; “Ressamlar çok konuşmaya alışkın değildir, bizim sanatımız sessiz bir sanat... Ressamların sesini duymak için müzelere, sergilere ya da resimseverlerin evlerindeki resimlere bakabilirsiniz. Bu ödül bana hayatımın son döneminde gelen çok güzel ve anlamlı bir ödül. Bunun için Aydın Doğan Vakfı’na ve Seçici Kurul’a çok teşekkür ediyorum, onur duydum.” diyerek duygularını ifade etti.

Ödül töreninde, solistlik kariyerine 11 yaşında Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde çalarak başlayan, ünlü şeflere verdiği konserlerle gündeme gelen genç ve yetenekli keman sanatçısı Gamze Erengönül dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattı. Gamze Erengönül’e Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın değerli piyanist ve hocalarından Melin Molla eşlik etti.