Öykü: Selim İleri

2012

Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen ve 16 yıldır kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi her yıl farklı alanlarda, alanının en saygın, tanınmış, ülkesine, dünyaya ve insanlığa katkılarda bulunmuş, mesleğinin zirvesindeki, kendilerini yaratıcılığa adamış kişileri ödüllendirme amacı taşıyan Aydın Doğan Ödülü’nün Ödül Töreni 10 Nisan 2012 Salı günü saat 19.30’da Hilton Oteli Şadırvan Salonu’nda yapıldı.

Vakıf Yönetim Kurulu Aydın Doğan Vakfı’nın kurucusu adına 1996 yılından bu yana düzenlediği Aydın Doğan Ödülü’nün, 2012 yılında “Öykü” dalında verilmesine karar verdi.
Öykü dalında verilen Aydın Doğan Ödülü’nün, Doğan Hızlan (Başkan), Nursel Duruel, Prof. Dr. İnci Enginün, Semih Gümüş, Özcan Karabulut, Prof. Dr. Jale Parla, Hüseyin Su, A. Ömer Türkeş ve Metin Celal Zeynioğlu’dan oluşan Seçiciler Kurulu, 27 Şubat 2012 Pazartesi günü, ödül adayları üzerinde açık tartışma ve eleme yöntemiyle yaptığı toplantıda; uzun edebiyat hayatına sığdırdığı öyküleri, romanları, deneme yazılarıyla Türk edebiyatında ayrıksı bir yere sahip olması, geleneksel öykücülüğümüzü sahiplenerek kendi dilini ve üslubunu yaratması, gelenekle yeni arasında bir geçişi temsil etmesi ve sadece öykücü yanı ile değil, edebiyat yaşamı boyunca Türk edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle Selim İleri’yi “Öykü” dalında Aydın Doğan Ödülü’ne değer görmüştür.

Selim İleri’nin Özgeçmişi
30 Nisan 1949'da İstanbul'da doğdu. 1968'de Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Öğrenimini yarıda bırakarak kendini tümüyle yazmaya verdi. İlk yazısı 1967'de Yeni Ufuklar dergisinde yayımlandı. İlk kitabı öykülerinden oluşan 'Cumartesi Yalnızlığı' 1968'de yayımlandı. İlk romanı 'Destan Gönüller' ise 1973'te yayımlandı. 1979 yılında Dünya Gazetesi’nin sanat sayfasını yönetti. Argos dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. TRT’de 'Selim İleri’nin Not Defterinden', 'Edebiyat Yarımküre', 'Edebiyat Mekân' programlarını hazırladı. Uzun bir süre Cumhuriyet Gazetesi'nde 'Yazı Odası' başlığıyla köşe yazıları yazdı. 2008'den bu yana Zaman Gazetesi'nin Cumartesi Eki'nde yazıyor.