Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu

2003

2003 yılında Arkeoloji dalında verilmesi kararlaştırılan Aydın Doğan Ödülü’ne; cumhuriyetin kuruluşundan bu yana arkeoloji için verilen uğraşların değerlendirilmesi ve arkeoloji dalında emek verenlerin çalışma ve birikimleri ile uluslararası platformda tanınanların, övgü kazananların mesleklerine başladıkları günden bugüne kadar gösterdikleri başarı doğrultusunda Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu değer görüldü.

2003 yılı Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu; Prof. Dr. Ufuk Esin, Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, Özgen Acar, Oğuz Alpözen, Prof. Dr. Muhibbe Darga, Prof. Dr. Hayat Erkanal, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Engin Özgen, Dr. Alpay Pasinli, Prof. Dr. Veli Sevin’den oluştu.

Ord. Prof. Dr. Sedat Alp
Ord. Prof. Dr. Sedat Alp, 1913 yılında Selanik’te doğdu. 1932 yılında devlet sınavını kazanarak Almanya’da Eskiçağ tarihi, Hititoloji ve Sümeroloji öğrenimi gördü. 1949 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesinde ordinaryüs profesör oldu.

Sedat Alp’in Hititoloji’nin çeşitli dallarında pek çok keşif ve buluşları bulunmaktadır. Hititoloji üzerine çeşitli dillerde sayısız eseri yayınlandı. Dünyanın çeşitli üniversitelerinde konuk profesör olarak çalıştı ve konferanslar verdi. Alp, 1953 yılından vefatına kadar Konya - Karahöyük kazılarının başkanlığını yaptı

Alp, 1946 yılında Türk Tarih Kurumu üyesi oldu ve 1983 yılına dek kurumda çeşitli görevlerde bulundu. Ayrıca Türk Tarih Kurumu’nun kapatılmadan önceki son başkanlığını yaptı.

Ord. Prof. Dr. Sedat Alp, İtalyan Cumhurbaşkanı’nın Commendatore nişanı (1957), Federal Almanya Cumhurbaşkanı’nın liyakat nişanı (1972), Paris College de France madalyası (1980), Federal Almanya Cumhurbaşkanı’nın yıldızlı liyakat nişanı (1991), İtalyan Cumhurbaşkanı’nın Grande Ufficiale nişanı (1991) sahibidir. Ord. Prof. Dr. Sedat Alp 08.10.2006 tarihinde vefat etmiştir.

Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu
Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu 1945 yılında Sürmene’de doğdu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu aynı fakültede Pretohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığını da yapmaktadır. Anadolu’da çeşitli arkeolojik kazıların başkanlığını da üstlenen Prof. Dr. Çilingiroğlu’nun uzman olduğu dalla ilgili 16 kitabı ve 67 bilimsel makalesi bulunmaktadır.